Historische roman

Waan en eigenwaan, oh zo romantisch – Jane Austen

Een tijdje geleden kocht ik in de kringwinkel een heel oud boek. Het was de Waan en Eigenwaan van Jane Austen. Pride and Prejudice is trouwens één van mijn favoriete films. Ik moet bekennen dat ik nog nooit het boek had gelezen. Dus ik was eigenlijk wel nieuwsgierig naar het boek. Wat is leuker de film of het boek?

~ Het verhaal: ~

Het verhaal gaat over 5 dochters in de 18e eeuw met prachtige romantische jurken. Hun moeder heeft maar 1 doel voor haar dochters ze uithuwelijken aan een rijke man. De rijke mr. Bingley neemt zijn intrek in een nabijgelegen landgoed. Zo ontmoeten de dochters ook de knappe Mr Darcy. Een verhaal over trots en vooroordelen in de 18e eeuw.

~ Mijn mening over het boek: ~

Het verhaal begint na mijn mening een beetje stroef. Maar al snel ga ik helemaal op in het verhaal. Ik zie het helemaal voor mij hoe ze de 2 knappe mannen ontmoeten. Ik vond de moeder geweldig in dit boek. Aan de ene kant is ze een flapuit,  een ontzettende drama queen en heeft maar 1 doel voor ogen, haar dochters moeten trouwen. Iedere keer moest ik lachen om haar plannetjes.

De schrijfstijl:

Jane Austen tovert haar woorden stuk voor stuk om tot romantische zinnen met een portie humor er bij. Dit boek is trouwens ook al heel oud en heeft een andere schrijfstijl dan de meeste romantische boeken. Ik moest wel een beetje wennen aan deze schrijfstijl. Leuk weetje: In 1796 was zij al bezig aan dit boek. Maar ze wou het eerst “First Impressions” noemen.

Je merkt ook dat dit boek al wat ouder is. Er word bijvoorbeeld niet gekust in de boeken. De personages worden verliefd door niet intiem te zijn. Maar door het karakter en iemand zijn of haar uiterlijk. Dat vind ik eigenlijk vele leuker. Ik ben zo een romanticus.

~ Het boek of de film? ~

Vroeger zou ik gekozen hebben voor de film. De film heb ik meer dan 30 keer gezien. Ik ken alle scenes van buiten. Maar het boek “Waan en eigenwaan” vind ik vele leuker. De gebeurtenissen tussen Mr Darcy en Lizzy zijn vele langer in het boek. Je kan echt lezen in dit boek hoe de relatie tussen beide personages tot stand kwam. Ik genoot echt meer van het boek dan de film. Ik ben alvast fan van het boek.

~ Conclusie: ~

Waan en eigenwaan is een prachtige verhaal over trots, vooroordelen en oh zo romantisch. Ik geef dit boek 4 prachtige sterren. Echt een aanrader als je houdt van romantische verhalen uit de 18e eeuw.

Heb jij dit boek gelezen? Wat vond je er zelf van?

Een gedachte over “Waan en eigenwaan, oh zo romantisch – Jane Austen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s